TENISZTÖRTÉNET

A "tenisz" szó eredete egészen a középkori Franciaországba nyúlik vissza, ahol előszeretettel játszottak egy "jeu de paume" nevű labdajátékot, amiben tenyérrel ütötték egymásnak a labdát a játékosok. Az adogató játékos gyakran "Tenez!" (magyarul: fogja!) kiáltással indította a labdamenetet. Ezt a játékot az 1400-as években átvevő angolok tenis-nek értették, innen származik a játék mai elnevezése.

A továbbiakban egy Duplikátum névre hallgató blogger igényes és gazdagon illusztrált írásain keresztül mutatjuk be a modern tenisz történetét. Ez a 20 részből álló cikksorozat a kezdetektől a '70-es évekig terjedő időszakot dolgozza fel.

/A cikkek közötti könnyű eligazodás érdekében felhívjuk a figyelmedet arra, hogy az említett blogfelületen sajátos módon a bal oldalon található menurendszerben kategóriánként vannak rendezve a cikkek. Az összes írásról könnyen áttekinthető összesített kimutatás azonban sehol nincsen feltüntetve. Valójában az ott közölt hivatkozások mindegyike az itt felsorolásra került 20 cikk valamelyikére mutat rá./


1. Kezdet és elsőség

2. 1905 és 1922. Miért

3. Látni és látva lenni

4. A Roland Garros tojáshéja

5. Edény-regény. Transzatlanti kalandozások

6. Pályatípusok és kutatásuk

7. Háromszor a sírból

8. Az első idegenek

9. Tollhegyre tűzött régi Wimbledonaink

10. Három hölgy, egy kontinens

11. Lovagkor

12. Egy másik Szentpétervár

13 Amerika viszonylag az amerikaiaké

14. A rosszcsont kislány kegyeltjei

15. Laver Forever (1. rész)

16. Laver Forever (2. rész)

17. Az öreg rókák meg a heves ifjú

18. Huszonöt éve van wimbledoni bajnokunk! Interjú Taróczy Balázzsal

19. Pillantások a 43-37 mögé

20. Roger a klubban